Demdaal z.s.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Akce Akce v roce 2015 Celoroční projekt DAR CHLEBA

Celoroční projekt DAR CHLEBA

Email Tisk PDF

Chleba1

  • První pečení chleba pro mě bylo hřejivým zastavením, i když zimním chlad, šero a plískanice si vybrali svou daň a nemocní se museli potit doma pod peřinami.
  • Protože děti byli v převaze, nechali jsem práci na nich. Sypali, hlídali, přesouvali těsto do cedníku, kontrolovali troubu … a rodičové popíjeli čaj a byla pohoda.
  • A pak ta chvíle v očekávání, kdy vyndávám chléb z trouby. Bude krásně vonět, bude křupavý a nadýchaný? Ano, byl …
  • Tatínek ho rozkrojil a už po něm byla sháňka.
  • … za chleba dar, za díla zdar, buď tobě Bože dík …
  • Všem, kdo nemohl přijet, nabízím možnost dalšího setkání. Stačí se jen ozvat a domluvit si termín.
  • Díky všem a dobrou chuť.

Fotogalerie k projektu ZDE

Aktuálně:

  • setkání mládeže 24.6.2015, fara Prachatice - povídání o chlebu s exkurzí do Pekárny Cais Vlachovo Březí a duchovním zamyšlením s P. Janem Mikešem

 

Komunitní vícegenerační projekt zacílený na širokou veřejnost v rámci Českobudějovické diecéze ve spolupráci s vedením měst a obcí
Osoba zodpovědná za projekt: P. Josef Sláčík – vikář
Spolupracovníci: kněží a katecheté prachatického vikariátu, odborní lektoři a dobrovolníci občanského sdružení DEMDAAL o.s.
Délka trvání projektu:    leden – prosinec 2015
Detailní popis projektu:
Chléb – nejzákladnější potravina všech obyvatel naší planety. Chléb jako dar, ale přesto vydobytý v potu tváře. Chléb a jeho nadbytek a časté plýtvání ve vyspělých společnostech, a jeho absolutní nedostatek, bída a hlad v mnoha zemích světa. S jeho jménem je spojován mír i válka. Chlebem vítáme nový den, hostíme blízké přátele i vzácné oficiální návštěvy.
Chléb zaujímá zvláštní místo u společného stolu a připodobňuje člověku podstatu jeho bytí.   Za každým bochníkem stojí požehnaná lidská práce, jeho cestu provázejí zemědělci, mlynáři, pekaři, ale také prodavači a maminky, které ho dávají na stůl. Úcta ke chlebu je úctou k životu.
Chléb je zmiňován v mnoha tradičních zvyklostech a obyčejích, v nichž je vyjádřena pokorná a hluboká pravda spolupřebývání. Návrat  ke kořenům v oblasti výživy a stravování, hospodárné využívání plodů přírody ( obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, bylinky, koření…), sounáležitost s přírodními zdroji a jejich trvale udržitelnou ochranou se ukazuje jako nezbytnost, které se musíme znovu učit. Těsnější spojení s přírodou v minulých generacích, život našich rodičů a prarodičů je potřeba znovu objevovat a včlenit do současné každodennosti. Racionální stravování a vyvážený příjem potravy je v dnešní společnosti často diskutovaný problém v rovině  zdraví ( alergie, obezita ) a  zdravého životního stylu (stres, civilizační smog, psychosomatika ).
Společenství stolu, u kterého se schází rodina, přátelé, známí i neznámí lidé má svůj hluboký význam a je výrazem širokých společenských vazeb, jichž jsme součástí. Chléb, a potažmo jakékoli jídlo, umocňuje společná témata a události.
Absolutním vyjádřením velikosti daru chleba je eucharistie, Kristovo sebedarování. Solidárnost s druhým, osobní vykročení z vlastní sebestřednosti a otevřené srdce charakterizují hodnoty, o které stojí za to usilovat.
2.cíle projektu:
- Poznat tradici chleba, jeho cestu od zrna na stůl
- Připomenout význam společného stolu pro zdravé společenství
- Propojit význam materiální a duchovní roviny života pomocí chleba jako daru
- Prakticky poznat tradiční pokrmy racionální výživy a inspirovat se pro vlastní
stravování
- Poučit se v oblasti využití léčivých rostlin a koření pro zachování zdraví
- Zamyslet se nad nadbytkem a nedostatkem základních potravin v globálním světě
3.plán realizace:
Od ledna do prosince budou probíhat workshopy, semináře a společná setkávání, na kterých bude zájemcům všech věkových kategorií nabídnut ucelený program ( přednášky, besedy, exkurze, praktické ukázky a individuální tvoření ). Kromě teoretických pasáží bude významnou část projektu tvořit praktická část  – pečení různých druhů chleba, příprava pokrmů, poznání tradičních prostých jídel, bylinek, koření, příprava a prostření stolu k různým příležitostem, žehnání pokrmů, společné stolování, slavení…
Projekt zajistí odborní lektoři,  dobrovolníci DEMDAAL o.s., kněží a katecheté, využijeme mezigenerační zkušenosti a spolupráci.

Komunitní vícegenerační projekt zacílený na širokou veřejnost v rámci Českobudějovické diecéze ve spolupráci s vedením měst a obcí

Osoba zodpovědná za projekt: P. Josef Sláčík – vikář
Spolupracovníci: kněží a katecheté prachatického vikariátu, odborní lektoři a dobrovolníci občanského sdružení DEMDAAL o.s.
Délka trvání projektu: leden – prosinec 2015
Detailní popis projektu:
Chléb – nejzákladnější potravina všech obyvatel naší planety. Chléb jako dar, ale přesto vydobytý v potu tváře. Chléb a jeho nadbytek a časté plýtvání ve vyspělých společnostech, a jeho absolutní nedostatek, bída a hlad v mnoha zemích světa. S jeho jménem je spojován mír i válka. Chlebem vítáme nový den, hostíme blízké přátele i vzácné oficiální návštěvy.Chléb zaujímá zvláštní místo u společného stolu a připodobňuje člověku podstatu jeho bytí.   Za každým bochníkem stojí požehnaná lidská práce, jeho cestu provázejí zemědělci, mlynáři, pekaři, ale také prodavači a maminky, které ho dávají na stůl. Úcta ke chlebu je úctou k životu.Chléb je zmiňován v mnoha tradičních zvyklostech a obyčejích, v nichž je vyjádřena pokorná a hluboká pravda spolupřebývání. Návrat  ke kořenům v oblasti výživy a stravování, hospodárné využívání plodů přírody ( obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, bylinky, koření…), sounáležitost s přírodními zdroji a jejich trvale udržitelnou ochranou se ukazuje jako nezbytnost, které se musíme znovu učit. Těsnější spojení s přírodou v minulých generacích, život našich rodičů a prarodičů je potřeba znovu objevovat a včlenit do současné každodennosti. Racionální stravování a vyvážený příjem potravy je v dnešní společnosti často diskutovaný problém v rovině  zdraví ( alergie, obezita ) a  zdravého životního stylu (stres, civilizační smog, psychosomatika ). Společenství stolu, u kterého se schází rodina, přátelé, známí i neznámí lidé má svůj hluboký význam a je výrazem širokých společenských vazeb, jichž jsme součástí. Chléb, a potažmo jakékoli jídlo, umocňuje společná témata a události. Absolutním vyjádřením velikosti daru chleba je eucharistie, Kristovo sebedarování. Solidárnost s druhým, osobní vykročení z vlastní sebestřednosti a otevřené srdce charakterizují hodnoty, o které stojí za to usilovat.
2.cíle projektu:
  • Poznat tradici chleba, jeho cestu od zrna na stůl
  • Připomenout význam společného stolu pro zdravé společenství
  • Propojit význam materiální a duchovní roviny života pomocí chleba jako daru
  • Prakticky poznat tradiční pokrmy racionální výživy a inspirovat se pro vlastní stravování
  • Poučit se v oblasti využití léčivých rostlin a koření pro zachování zdraví
  • Zamyslet se nad nadbytkem a nedostatkem základních potravin v globálním světě
3.plán realizace:
Od ledna do prosince budou probíhat workshopy, semináře a společná setkávání, na kterých bude zájemcům všech věkových kategorií nabídnut ucelený program ( přednášky, besedy, exkurze, praktické ukázky a individuální tvoření ). Kromě teoretických pasáží bude významnou část projektu tvořit praktická část  – pečení různých druhů chleba, příprava pokrmů, poznání tradičních prostých jídel, bylinek, koření, příprava a prostření stolu k různým příležitostem, žehnání pokrmů, společné stolování, slavení…
Projekt zajistí odborní lektoři,  dobrovolníci DEMDAAL o.s., kněží a katecheté, využijeme mezigenerační zkušenosti a spolupráci.
Aktualizováno Pátek, 19 Únor 2016 20:25